Euforija zvana Uloga

Uloga kao pojam nije svojstvena samo glumi i glumcu, iako je to prva asocijacija. Ona se uvukla u razne sfere života, dajući im poseban šmek.

Iako je glumac kroz istoriju svog postanja i razvoja bivao najprogonjeniji od svih umetnika i dalje uživa poseban status.

Slatke muke građenja uloge i nas snalaze već neko vreme. A sada, kada donosimo konačne odluke o izboru kostima za svaki lik, naročito.

Likovi kratkog igranog filma “m_123”

Ko sam ja? Ko su mi roditelji? Kakav život vodim? Kakav sam đak? Šta volim, šta ne volim? Koja su moja interesovanja? Ko su ljudi sa kojima se družim? Kakav odnos imam prema određenim ljudima, pojavama i stvarima? Kako reagujem u konkretnim situacijama, pod određenim okolnostima? Koja je tajna mog lika? 

Na bezbroj pitanja i potpitanja je neophdno odgovoriti, kako bi naš lik bio tačan i istinit – kako bismo mu što verodostojnije udahnuli život. Onaj ko je ikada imao priliku da se bavi stvaranjem uloge zna kakva je to radost i uzbuđenje.

Kada moraš da kopaš po svim svojim skrivenim kutcima i dođeš do onog živog, opipljivog mesa od koga kidaš komad po komad slažući jedno novo biće. Imaginarno, a stvarno. Taj lik na poseban način diše, kreće se, misli, jede, raduje se, tuguje, biva ljut, razočaran, uplašen, hrabar (…)

Na njemu svojstven način, a opet blizak mnogima, jer je ipak samo čovek.

Pravo ka setu

Građenje uloge i u pozorištu i na filmu zahteva isti kreativni proces. Samo što, u zavisnosti od njene kompleksnosti neke zahtevaju manje, a neke više uloženog truda i vremena.

Kadrovci se uveliko pripremaju za svoje glumačke zadatke. Umereno i usmereno, da bismo sačuvali svežinu i radost igre. Pred njima je veliki i važan zadatak, koji su sami sebi postavili. Prvi put snimaju kratki igrani film, školski i profesionalno.

Kostimografski deo posla nas je načisto uzburkao, jer nas i to još više približava krajnjoj stanici, a to je filmski set. Svi smo se maksimalno angažovali oko izbora kostima, jer je i to podjednako bitan segment filma. Ta čarlama koja se stvorila oko ove potrage je unela neki novi duh u završnu fazu priprema.

Ekipa filma “m_123” je došla do tačke, kada bi trebalo da stane iza linije. Da obavi poslednje procene i odlučno započne preskakanje lestvice, koja je postavljena prilično visoko.

Veliko platno Bioskopa 85 je spremno da dočeka svetlost našeg filma i zagolica mračnu salu.

Uz podršku prijatelja i saradnika naš san se ostavruje, a uz Božju pomoć, premijerom filma ćemo zaokružiti četvrtu sezonu Studija Kadar 24.
Odmah potom sledi nova etapa u znaku pete sezone.

Do tada, tiho! Snimaćemo!